Vuurwerkcampagne SIRE

sire
Gekozen campagne
De gekozen campagne is de jubileum-vuurwerkcampagne van 1999/2000. Dit was tegelijkertijd ook de laatste vuurwerkcampagne die SIRE heeft gemaakt. In deze campagne spreken ze de samenleving aan wat de gevaren en gevolgen kunnen zijn van vuurwerk. De campagne was erop gericht om mensen bewust te maken van de gevaren en de gevolgen van vuurwerk. Wat er met jou en je leven gebeurd als je daadwerkelijk een vuurwerkslachtoffer wordt. Ze lieten voorbeelden zien van hoe je eruit komt te zien en met sarcastische spreuken wilden ze je aan het denken zetten.
Waarom werkt dit concept niet meer?
De campagne van 1999 is níet effectief, omdat iedereen denkt 'dat overkomt mij toch niet…'. Het is algemeen bekend dat er relatief en absoluut gezien een erg lage percentagekans is om zelf een vuurwerkrund te worden. Ze herkennen zich dan ook niet in de huidige campagne waarin vuurwerkslachtoffers te zien zijn. Want dat zijn zíj niet, dat overkomt hén niet, is de gedachte.

Ook wordt bij de oude campagnes vooral de 'stunters' aangesproken en de 'normale' vuurwerkgebruiker herkent zich daar niet in. Een tweede reden is dat beelden van bijvoorbeeld vingers die van een hand af knallen, de jeugd niet meer schokt. De jeugd is apathisch en deze beelden doen hun niets. Zij zullen door een dergelijke campagne niet afgeschrikt worden om vuurwerk te gebruiken.
Nieuw concept
Het nieuwe concept spreekt de jongeren op hun laconieke en nonchalante houding aan, die zij hebben ten opzichte van vuurwerk. Een preventieve benadering, omdat ze zich dan wel gaan herkennen in hun eigen nonchalante houding. Juist hierdoor worden ze aan het denken gezet. Op deze manier komt de boodschap wel over. Als ze tóch nog denken: dat overkomt mij toch niet, zullen zij zich juist aangesproken voelen omdat juist díe tekst op de advertenties staan.

Juist door de doelgroep te confronteren met hun eigen houding, zullen zich erin gaan herkennen. Deze herkenning ontbreekt bij de huidige campagne van SIRE. Door de herkenning zullen zij zich hopelijk ook anders gedragen tijdens het afsteken van het vuurwerk, of minstens de regels nog een keer doornemen om te kijken of ze ze daadwerkelijk kennen.
Visuals
Poster 1 Ach dat weet ik allemaal wel...
poster
Bekijk hier Poster 2: Dat overkomt mij toch niet...